Cintia Colibaba

Cintia Colibaba

Date de contact

Nume: COLIBABA
Prenume: CINTIA
Data naşterii: 13.04.1982
Facultatea: Horticultură
Departament: Tehnologii Horticole
Adresa (serviciu): Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 3, Iaşi, 700490
Telefon: +40 232 407 440
Fax: +40 232 407 519
E-mail: cintia.colibaba@uaiasi.ro

Competențe:

  1. Oenologie
  2. Viticultură
  3. Ampelografie
  4. Valorificarea băuturilor

Domenii de cercetare:

  1. Tehnologii de vinificație pentru soiurile aromate
  2. Compuși de aromă din vinuri
  3. Analiza organoleptică a vinurilor
  4. Comportarea soiurilor de struguri de vin în noile condiții climatice din zona Moldovei

Lucrări științifice:

Număr total: 162

Listă selectivă de lucrări științifice
  1. Colibaba Lucia Cintia, Cotea Valeriu V., Lacureanu Florin Gabriel, Tudose-Sandu-Ville Stefan, Rotaru Liliana, Niculaua Marius, Luchian Camelia Elena, 2015, Studies of phenolic and aromatic profile of Busuioaca de Bohotin wines, 38th World Congress pf Vine and Wine, vol. 5, 10.1051/bioconf/20150502008
  2. Colibaba Lucia Cintia, Cotea Valeriu V., Rotaru Liliana, Nechita Bogdan, Niculaua Marius, Tudose-Sandu-Ville Stefan, Luchian Camelia, 2015, Volatiles in Tămăioasă românească via supercritical fluid extraction (SFE) analysis, Environmental Engineering and Management Journal, vol. 14, nr. 2, 297-302
  3. Ignat Gabriela, Colibaba Cintia, Costuleanu Carmen Luiza, Balan Adriana, Rotaru Liliana, Anca Sandu Irina Crina, 2016, Studies Regarding the Use of Senescent Viticultural Material as Colorants in the Plastics Industry, MATERIALE PLASTICE, vol 53, nr. 3, 367-369. – autor corespondent
  4. Popirda Andreea, Luchian Camelia Elena, Cotea Valeriu V., Colibaba Lucia Cintia, Scutarasu Elena Cristina, Toader Ana Maria, 2021, A Review of Representative Methods Used in Wine Authentication, Agriculture-Basel, vol. 11, nr 3.
  5. Cotea, Valeriu V.; Focea, Mihai Cristian; Luchian, Camelia Elena; Colibaba, Lucia Cintia; Scutarasu, Elena Cristina; Marius, Niculaua; Zamfir, Catalin Ioan; Popirda, Andreea, 2021, Influence of Different Commercial Yeasts on Volatile Fraction of Sparkling Wines, FOODS, vol. 10, nr. 2.
  6. Colibaba Lucia-Cintia, Cotea Valeriu V., Niculaua Marius, Schmarr Hans-Georg, 2012, Volatile compounds captured in exhaust CO2 flow during the fermentation of Busuioaca de Bohotin wine, Environmental Engineering and Management Journal, vol 11, nr 11, 1895-1900.
  7. Scutarașu E. C., Luchian C. E., Vlase L., Colibaba L. C., Gheldiu A. M, Cotea V. V., 2020, Evolution of phenolic profile of white wines treated with enzymes , Food Chemistry, nr. 127910.
  8. Cimpoi Vladut Ion, Rotaru Liliana, Colibaba Lucia Cintia, 2019, Studies on the behaviour of newly created grape varieties obtained at SCDVV Iasi in the vine nursery, Scientific Papers – Series B-Horticulture, vol 63, nr. 1, 259-264
  9. Colibaba Lucia-Cintia, Cotea V.V., Luchian Camelia-Elena, Niculaua M., Tudose-Sandu-Ville Șt., Călin Ioana, Tincă I., 2018, Studies regarding the production of Romanian bitter, Lucrări ştiintifice, anul LXI, vol. 61, nr. 2, seria Horticultură, USAMV Iaşi, 2018, print ISSN 1454-7376, electronic ISNN 2069-8275, pp. 109- 112
  10. Colibaba Lucia Cintia, Rotaru Liliana, Pintilescu I., Cimpoi V., Aelenei S., 2018, Studies on the agrobiological and technological value of grape varieties for aromatic wines cultivated in Iasi vineyard, Lucrări ştiintifice, anul LXI, vol. 61, nr. 2, seria Horticultură, USAMV Iaşi, 2018, print ISSN 1454-7376, electronic ISNN 2069-8275, pp. 105-108

Cărţi şi manuale universitare:

Număr total: 7

Listă selectivă de cărţi şi manuale universitare
  1. LUCHIAN CAMELIA, COTEA V. VALERIU, SCUTARASU CRISTINA, COLIBABA CINTIA, 2021, METODE ȘI TEHNICI DE ANALIZĂ A CALITĂȚII BĂUTURILOR, Editura Ion Ionescu de la Brad, Iasi, ISBN 978-973-147-372-7
  2. IRIMIA L. M. (COORD.), STOLERU V., CHELARIU LILIANA ELENA, FILIMON R., MUSTEA M., STAN T., APOSTOL MARIA, BERNARDIS R., COLIBABA LUCIA CINTIA, DASCĂLU M., TELIBAN G., ZLATI CRISTINA, COJOCARU A., POPÎRDĂ ANDREEA, HRIȚCU ADRIANA, 2021, Manual de practică Specializarea Horticultură, vol.2, EDITURA ION IONESCU DE LA BRAD, ISBN 978-973-147-406-9.
  3. Colibaba Cintia, 2018, Indrumar de Laborator – Managementul Sistemelor Ecologice Viticole, Editura Stef, ISSN 978-606-575-956-5.
  4. Colibaba Cintia, Luchian Camelia, Rotaru Liliana, 2015, Managementul sistemelor viticole ecologice, ISBN 978-973- 147-192- 1, Editura Ion Ionescu de la Brad Iaşi.
  5. Rotaru Liliana, Jitareanu Carmenica Doina, Slabu Cristina, Cotea V. V., Mustea M., Marta Alina Elena, Colibaba Lucia Cintia, 2013, Adaptarea tehnologiilor viticole în contextual schimbărilor climatice, Editura Ion Ionescu de la Brad, Iasi, ISBN 978-973-147-134-1
  6. Rotaru Liliana, Vasile Ancuţa, Nechita Bogdan, Niculaua Marius, Colibaba Cintia, 2011, Modernizarea tehnologiei de obţinere şi valorificare a strugurilor de masă prin prin implementarea sistemului european de calitate Eurepgap2011 Editura Ion Ionescu de la Brad, Iasi, ISBN 978-973-147-090-0.
  7. POP CECILIA, COTEA V.V., RADU-RUSU R., COLIBABA CINTIA, POP I.M., ENACHE C., 2010, WINDAIR – Managementul siguranţei alimentelor în domeniul vinului şi produselor lactate, Editura Tipo Moldova Iaşi, ISBN 978-973-168-259-4.

Granturi şi contracte de cercetare:

Număr total: 9

Listă selectivă de granturi şi contracte de cercetare
  1. Grant intern USAMV Iași nr. 5526/25.04.2013, “Studii asupra profilului de aroma al vinurilor românești”, 2013-2015 000 RON, Director de proiect
  2. PN II RU-PD 34/20.10.2011, cod 0198, “Studii asupra influenţei tehnologiei de vinificaţie asupra compuşilor volatili din soiuri aromate”, 2011-2013, 300.000 RON, Director de proiect
  3. CNCSIS TD 477 “Studii privind optimizarea tehnologiilor de obtinere a vinurilor aromate in podgoriile Cotnari si Iasi”, 2007-2009, 42.000 RON, Director de proiect
  4. POS CCE ID 653 Analiza oportunităţilor de adaptare a ecosistemelor viticole româneşti la noul context competitiv şi de mediu, 2010-2013, membru
  5. Leonardo Davinci Programme “Transfer of Modular Courses on the Quality of Food Production for Small and Medium-sized Food Companies HACCP– Traceability – Food Safety in Hungary and Romania – Example in Wine and Cheese manufacturing companies”, 2008-2010, membru
  6. PN II 52-113 /2008, Modernizarea tehnologiei de obtinere si valorificare a strugurilor de masa prin implementarea sistemului european de calitate EUREPGAP în scopul asigurarii trasabilitatii şi siguranţei alimentare, 2008-2010, membru
  7. PC- 52116/1.10.2008, Colectarea, conservarea şi monitorizarea resurselor genetice viticole autohtone din estul şi sud – estul ţării, 2008-2011, membru
  8. Programul Capacităţi” 104/CP/I, Extinderea infrastructurii de cercetare a laboratorului de Œnologie în scopul creşterii performanţei pentru a răspunde la priorităţile de cercetare-dezvoltare europene”, 2007-2009,membru
  9. MECT / GENOVIN/8795/14.09.2007, Studiul polimorfismului genetic la soiurile de vita de vie cultivate pentru stabilirea amprentei genetice a vinurilor, 2007-2010, membru

Apartenenţa la asociaţii ştiinţifice şi profesionale, naţionale şi internaţionale:

  1. Asociatia degustatorilor autorizați din România (ADAR) (din 2016)
  2. Societatea Română a Horticultorilor (din 2014)
  3. Asociația Legatul Cavalerii Vinului Iași (2013-2016)
  4. American Journal of Viticulture and Oenology (2012-2013)