Iuliana Maria ENACHE

Iuliana Maria ENACHE

Date de contact

Nume: ENACHE
Prenume: IULIANA-MARIA
Data naşterii: 17.08.1993
Facultatea: Horticultură
Departament: Ştiinţe Exacte
Adresa (serviciu): Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 3, Iaşi, 700490, birou B20
Telefon: +40 232 407 370
E-mail: iuliana.enache@uaiasi.ro 

Competențe:

  1. Analiză spectrofotometrică
  2. Analiză colorimetrică
  3. Activitate enzimatică

Domenii de cercetare:

  1. Microîncapsularea compușilor bioactivi
  2. Digestibilitatea in vitro a antocianilor
  3. Alimente nutraceutice cu funcționalitate multiplă

Lucrări științifice:

Număr total: 12, din care 6 sunt ISI

Listă selectivă de lucrări științifice
  1. Enache I.M., Crăciunescu O., Prelipceanu A.M., Vasile A.M., Oancea A., Enachi E., Barbu V., Stănciuc N., Vizireanu, Co-microencapsulation of anthocyanins from cornelian cherry (Cornus mas) fruits with lactic acid bacteria in high antioxidant, anti-proliferative and cytotoxic derivative freeze dried powders, Nutrients, 2022, 14, 3458, 1-16, Q2 (IF=6,706), https://doi.org/10.3390/nu14173458
  2. Enache I.M., Benito-Román Ó., Coman G., Vizireanu C., Stănciuc N., Andronoiu D.G., Mihalcea L., Sanz M.T., Extraction optimization and valorization of the cornelian cherry fruits extracts: evidences on phytochemical profile and food applications, Applied Sciences, 2021, 11, 10729, 1-19, Q3 (IF = 2,238), https://doi.org/10.3390/app112210729
  3. Enache I.M., Coman G., Roșca S., Vizireanu C., Mihalcea L., Optimization conventional extraction of bioactive compounds from Cornus mas by RSM and determination of favourability factors by GIS technique, Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 2021, 49 (2), 12307, 1-20, Q3 (IF =1,168), DOI: 10.15832/nbha [12307]
  4. Enache M., Vasile A.M., Enachi E., Barbu V., Stănciuc N., Vizireanu C., Co-microencapsulation of of anthocyanins from cornelian cherry fruits and lactic acid bacteria in biopolymeric matrices by freeze-drying: evidences on functional properties and applications in food, Polymers, 2020, 12 (4), 906, p. 1-12, Q1 (IF = 3,164), doi: 10.3390/polym12040906
  5. Enache M., Vasile A.M., Enachi E., Barbu V., Stănciuc N., Vizireanu C., Co-microencapsulation of anthocyanins from black currant extract and lactic acid bacteria in biopolymeric matrices, Molecules, 2020, 25, 1700, 1-12, Q2 (IF= 3,060), doi: 10.3390/molecules25071700
  6. Enache I.M., Lucescu Ciurlă L., Stănciuc N., Patraș A., Vizireanu C., Irimia L.M., A new natural food dye: microencapsulated cornelian cherry bioactive compounds, Journal of Applied Life Sciences and Environment, 2024, 57 (2), 198, 217-232, https://doi.org/10.46909/alse-572133
  7. Enache I.M., Buțerchi Călin I., Ciurlă Lucescu L., Patraș A., Irimia L.M., Comprehensive studies about trophyc, environmental and medicinal importance of two Romanian horticultural souces: sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) and tamarisk (Tamarix ramosissima), Scientific Papers Horticulture Series, USV Iași, 2023, 66 (2), 15-26
  8. Enache I.M., Ciurlă Lucescu L., Buțerchi Călin I., Patraș A., Apostol M., Irimia L.M., Vochița G., Facilitation of the rhizogenesis and caulogenesis of Epipremnum aureum by in vitro micropropagation and different Murashige-skoog culture media formulation, Scientific Papers Horticulture Series, USV Iași, 2023, 66 (2), 27-32
  9. EnacheM., Lucescu Ciurlă L., Stănciuc N., Irimia L.M., Patraș A., Vizireanu C., Microencapsulation of anthocyanins from cornelian cherry fruits in whey protein isolate and pectin, Journal of Engineering Science, 2022, Vol. XXIX (4), 138 – 149, ISSN 2587-3474, eISSN 2587-3482
  10. Buțerchi (Călin) I., Ciurlă Lucescu L., Enache I.M., Patraș A., Rosehip (Rosa canina) and hawthoen (Crategus monogyna) – rich horticultural sources of bioactive compounds from Romaniaʼs wild flora. A review. Scientific Papers Horticulture Series, USV Iași, 2022, 65 (1), 91-112, https://www.uaiasi.ro/revista_horti/files/Nr1_2022/vol%2065_1_2022%20(15).pdf

Cărţi şi manuale universitare:

Număr total: 2

Listă selectivă de cărţi şi manuale universitare
  1. Toxicologie: Noțiuni teoretice și aplicații practice de toxicologie alimentară, Ciurlă L., Enache I.M., Patraș A. (autor coord.), Editura PIM, Iași, 2024, 218 pag., ISBN 978-606-13-8270-5
  2. Manual de practică, Specializarea Ingineria Mediului, Volumul II, Bujoreanu C., Patraș A., Bernardis R., Goanță M., Hlihor R.M., Sandu T., Enache I.M., Gabur G.D., Simion I.M., Coord. Stan T., Editura “Ion Ionescu de la Brad”, Iași, 2022, ISBN 978-973-147-451-9, ISBN 978-973-147-453-3, 204 pagini, autor capitol Ecotoxicologie, pag. 185-204

Granturi şi contracte de cercetare:

Număr total: 4

Listă selectivă de granturi şi contracte de cercetare
  1. 09.2023 – 31.08.2024 – Proiect de cercetare USV Iași Réutilisation totale des déchets de fruits et légumes issus de la production de jus: pigments et antioxydants pour les aliments fonctionnelles et biomatériaux pour la purification de l’eau, Contract nr. AUF-DRECO-7863_SER_ECO_USVIIBI_DECHETJUS, Membru
  2. 05.2021 – 30.05.2022 – Proiect de cercetare USV Iași Déchets horticoles au bénéfice de la santé et de lʼenvironnement, une nouvelle approche du principe “zéro déchet”, Contract nr. AUF-ECO_RI_SRI_2021_20_USAMVIIBI_ZERODECHET, Membru
  3. 01 – 15.11.2019 – Proiect de mobilitate pentru cercetători, PN-III-P1-1.1- MC-2019-1908, Universidad de Burgos, Burgos, Spania, Domeniul: Științe aplicate ale vieții și biotehnologii, Contract nr. 411 din 26/11/2019, Manager de proiect
  4. 11.2016 – Stagiu de practică în cadrul proiectului Optimizarea tehnologiei de creștere intensivă a sturionilor utilizând aditivi furajeri cu compuși vegetali bioactivi (FITOBIOACVA), Contract nr. 31BG/2016-PN-III-P2-2.1-BG-2016-0417, Membru voluntar

Apartenenţa la asociaţii ştiinţifice şi profesionale, naţionale şi internaţionale:

  1. Agence Universitaire de la Francophonie (AUF), 2023
  2. Asociația Specialiștilor de Industrie Alimentară din învățământ, cercetare și producție (ASIAR), 2023