Cintia Colibaba

Cintia Colibaba

Date de contact

Nume: COLIBABA
Prenume: LUCIA CINTIA
Data naşterii: 13.04.1982
Facultatea: Horticultură
Departament: Tehnologii Horticole
Adresa (serviciu): Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 3, Iaşi, 700490
Telefon: +40 232 407 440
Fax: +40 232 407 519
E-mail: cintia.colibaba@iuls.ro 

Competențe:

  1. Oenologie
  2. Viticultură
  3. Ampelografie
  4. Valorificarea băuturilor

Domenii de cercetare:

  1. Tehnologii de vinificație pentru soiurile aromate
  2. Compuși de aromă din vinuri
  3. Analiza organoleptică a vinurilor
  4. Comportarea soiurilor de struguri de vin în noile condiții climatice din zona Moldovei

Lucrări științifice:

Număr total: 179

Listă selectivă de lucrări științifice
  1. Buican B.-C., Colibaba L.C., Luchian C.E., Kallithraka S., Cotea V.V., 2023, “Orange” Wine – The Resurgence of an Ancient Winemaking Technique: A Review. Agriculture, 13, 1750; ISSN: 2077-0472; 10.3390/agriculture13091750
  2. Luchian C.E., Scutarasu E.C., Colibaba L.C., Grosaru D., Cotea V.V, 2023, Studies on the Enhancement of Sparkling Wine and Chocolate Pairing through Compositional Profile Analysis, Foods, 12, 3516, ISSN: 2304-8158, F.I. = 5.2 https://doi.org/10.3390/foods12183516
  3. Scutarașu E.C., Luchian C.E., Vlase L., Nagy K., Colibaba L.C., Trincă L.C., Cotea V.V., 2022, Influence evaluation of enzyme treatments on aroma profile of white wines, Agronomy Basel 2022, Volume 12, Issue 11, Article Number 2897, FI=3.949 https://doi.org/10.3390/agronomy12112897
  4. Popîrdă A., Luchian C. E, Colibaba L.C, Focea E.C., Nicolas S., Noret L., Cioroiu I. B., Gougeon R., Cotea V.V., 2022, Carbon-Isotope Ratio (δ13C) and Phenolic-Compounds Analysis in Authenticity Studies of Wines from Dealu Mare and Cotnari Regions (Romania), Agronomy Basel 12(10), 2286 https://doi.org/10.3390/agronomy12102286, WOS:000872047300001
  5. Scutarașu E. C., Luchian C. E., Vlase L., Colibaba L. C., Gheldiu A. M, Cotea V. V., 2021, Evolution of phenolic profile of white wines treated with enzymes, Food Chemistry, nr. 127910
  6. Ignat Gabriela, Colibaba Cintia, Costuleanu Carmen Luiza, Moraru Ioan, Vintu Catalin Razvan, Ungureanu George, Bejinariu Costica, 2017, Studies Regarding the Efficiency of Grape Tannins Greening Plastics, Materiale Plastice, vol. 54, nr. 3, 586-588
  7. Ignat Gabriela, Colibaba Cintia, Costuleanu Carmen Luiza, Timofte Andreea Alexandra, Sandu Ion, Moraru Ioan, Ungureanu George, Bejinariu Costica, 2016, Management of Maceration-Fermentation Technologies Regarding the Antioxidant Profiles of Some Wines from Iasi Vineyard, Revista De Chimie, vol 68, nr 12, 2922-2924
  8. Ignat Gabriela, Colibaba Cintia, Costuleanu Carmen Luiza, Balan Adriana, Rotaru Liliana, Sandu Irina Crina, 2016, Studies Regarding the Use of Senescent Viticultural Material as Colorants in the Plastics Industry, Materiale Plastice, vol 53, nr. 3, 367-369
  9. Colibaba Lucia Cintia, Cotea Valeriu V., Rotaru Liliana, Nechita Bogdan, Niculaua Marius, Tudose-Sandu-Ville Stefan, Luchian Camelia, 2015, Volatiles in Tamaioasa Romaneasca Via Supercritical Fluid Extraction (SFE) Analysis, Environmental Engineering And Management JournaL, vol. 14, nr. 2, 297-302
  10. Colibaba Lucia-Cintia, Cotea Valeriu V., Niculaua Marius, Schmarr Hans-Georg, 2012, Volatile Compounds Captured in Exhaust CO2 Flow During the Fermentation of Busuioaca De Bohotin Wine, Environmental Engineering And Management Journal, vol 11, nr 11, 1895-1900.

Cărţi şi manuale universitare:

Număr total: 28

Listă selectivă de cărţi şi manuale universitare
  1. Colibaba Cintia, Luchian Camelia, Rotaru Liliana, 2024, Managementul sistemelor viticole ecologice (ediție revizuită și adăugită), ISBN 978-606-13-8100-5, Editura PIM Iași.
  2. Colibaba Lucia Cintia, Bosoi Ionica, Puscalau Marioara, Luchian Camelia Elena, Rotaru Liliana, Cotea V. Valeriu, 2023, Grape Technology vs Climate Change – a succes story or a nightmare? capitol publicat in “Grapes and Grape Products – Chemistry and Technology”, ISBN 978-0-85466-272-2. DOI: 10.5772/intechopen.1003895.
  3. Luchian Camelia Elena, Scutarașu Elena Cristina, Colibaba Lucia Cintia, Focea Mihai Cristian, Cotea Valeriu, 2023, Trends to reduce the effects of global warming – applications of osmosis to obtain sparkling wines with moderate alcohol concentrations, capitol publicat in “Grapes and Grape Products – Chemistry and Technology”, ISBN 978-0-85466-272-2.
  4. Rotaru Liliana, Colibaba Lucia Cintia, 2022, Elemente de geografie viticola, Editura Ion Ionescu de la Brad, ISBN: 978-973-147-468-7.
  5. Luchian Camelia, Cotea V. Valeriu, Scutărașu Cristina, Colibaba Cintia, 2021, Metode si tehnici de analiză a calității băuturilor, Editura Ion Ionescu de la Brad, ISBN 978-973-147-372-7.
  6. Irimia L. M. (Coord.), Stoleru V., Chelariu Liliana Elena, Filimon R., Mustea M., Stan T., Apostol Maria, Bernardis R., Colibaba Lucia Cintia, Dascălu M., Teliban G., Zlati Cristina, Cojocaru A., Popîrdă Andreea, Hrițcu Adriana, 2021, Manual de practică Specializarea Horticultură, vol.2, Editura Ion Ionescu de la Brad, ISBN 978-973-147-406-9.
  7. Colibaba Cintia, 2018, Indrumar de Laborator – Managementul Sistemelor Ecologice Viticole, Editura Stef, ISSN 978-606-575-956-5. 
  8. Colibaba Cintia, Luchian Camelia, Rotaru Liliana, 2015, Managementul sistemelor viticole ecologice, ISBN 978-973- 147-192- 1, Editura Ion Ionescu de la Brad Iaşi.
  9. Rotaru Liliana, Jitareanu Carmenica Doina, Slabu Cristina, Cotea V. V., Mustea M., Marta Alina Elena, Colibaba Lucia Cintia, 2013, Adaptarea tehnologiilor viticole în contextul schimbărilor climatice, Editura Ion Ionescu de la Brad, Iasi, ISBN 978-973-147-134-1

Granturi şi contracte de cercetare:

Număr total: 14

Listă selectivă de granturi şi contracte de cercetare
  1. Grant intern USAMV Iași nr. 5526/25.04.2013, “Studii asupra profilului de aroma al vinurilor românești”, director de proiect
  2. PN II RU-PD 34/20.10.2011, cod 0198, “Studii asupra influenţei tehnologiei de vinificaţie asupra compuşilor volatili din soiuri aromate”, director de proiect
  3. CNCSIS TD 477 “Studii privind optimizarea tehnologiilor de obtinere a vinurilor aromate in podgoriile Cotnari si Iasi”, director de proiect
  4. ADER 6.1.7/20.07.2023, „Dezvoltarea unei platforme digitale naţionale a resurselor genetice de viță-de-vie din România, în vederea conservării, gestionării şi valorificării germoplasmei pentru generaţiile viitoare”, membru
  5. Contract cu mediul privat 16164/10.10.2023, „Cercetări privind evoluția profilului senzorial al vinurilor produse la SC Cotnari SA în contextul schimbărilor climatice”, membru
  6. Contract cu mediul privat 1969/16.02.2023, „Analiza calității materiilor prime de origine vegetala utilizate in procesele tehnologice (determinarea aminoacizilor), caracterizarea si imbunatatirea proprietatilor senzoriale ale principiilor active și ale produselor finite”, membru
  7. MECT / GENOVIN/8795/14.09.2007, „Studiul polimorfismului genetic la soiurile de vita de vie cultivate pentru stabilirea amprentei genetice a vinurilor”, membru
  8. POSCCE-A2-O2.1.2-2009-2 ID.653, cod SMIS-CSNR 12596, „Analiza oportunităților de adaptare a ecosistemelor viticole româneşti la noul context competitiv şi de mediu”, membru
  9. PN II PARTENERIATE 52-116/2008, „Colectarea, conservarea si monitorizarea resurselor genetice viticole autohtone din estul si sud estul tarii”, membru
  10. PNCDI II/52113/ 1.10.2008, „Modernizarea tehnologiei de obtinere si valorificare a strugurilor de masa prin implementarea sistemului european de calitate EUREPGAP in scopul asigurarii trasabilitatii si siguranței alimentare”, membru

Coordonare organisme administrative sau academice:

  1. Prodecan cu activitatea de cercetare al Facultăţii de Horticultură din Iaşi (februarie 2024 – prezent)

 

Apartenenţa la asociaţii ştiinţifice şi profesionale, naţionale şi internaţionale:

  1. Membru al Societății Române a Horticultorilor SRH (2014 – prezent)
  2. Membru al APHP – Asociația Profesioanală a Horticultorilor și Peisagiștilor (2022 – prezent)
  3. Membru onorific al SHST – Societatea de Horticultură și Silvicultură din Transilvania (2017 – prezent)
  4. Membru ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați din România (2016 – prezent)
  5. Membru al Ordinului Cavalerii Vinului – Ordo Equestris Vini Europae, Consulat Romania, Legat Iași (2012-2015)
  6. Membru American Society for Enology and Viticulture ASEV (2012-2013)