Specializarea Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare

Plan de învăţământ 2025 – 2026

Studii universitare de licenţă – Specializarea Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare

Anul I

Nr. Denumirea disciplinei Nr. credite Codul disciplinei
Sem. I Sem. II
DISCIPLINE OBLIGATORII
1. Matematică și statistică 5 ZCEPAF 101
2. Fizică 5 ZCEPAF 102
3. Chimie anorganică şi analitică sem I sem II 5 5 ZCEPAF 103
4. Chimie organică 5 ZCEPAF 104
5. Chimie fizică şi coloidală 5 ZCEPAF 105
6. Informatică aplicată și digitalizare 5 ZCEPAF 106
7. Biochimie 5 ZCEPAF 107
8. Biologia producțiilor 5 ZCEPAF 108
9. Ecologie şi protecţia mediului 5 ZCEPAF 109
10. Comportamentul consumatorului 3 ZCEPAF 110
11. Educaţie fizică sem I sem II (2) (2) ZCEPAC 111
DISCIPLINE OPŢIONALE
Pachet I*
12. Limba străină 2 2 ZCEPAC 112
Pachet II**
13. Politici şi strategii globale de securitate alimentară 3 ZCEPAF 113
Sisteme de gestiunea datelor ZCEPAF 114
DISCICPLINE FACULTATIVE
14. Comunicare şi relaţii publice 3 ZCEPAC 115
15. Administraţie publică 3 ZCEPAC 116
SEMINAR PEDAGOGIC
16. Psihologia educaţiei 5 D.P.P.D.C. 101
17. Pedagogie I (Fundamentele pedagogiei+Teoria şi metodologia curriculumului) 5 D.P.P.D.C. 102

* Se va alege o disciplină: engleză, franceză sem I sem II, germană, spaniolă, italiană.
** Se va alege o disciplină.

Anul II

Nr. Denumirea disciplinei Nr. credite Codul disciplinei
Sem. I Sem. II
DISCIPLINE OBLIGATORII
1. Analiză senzorială sem I sem II 5 3 ZCEPAF 201
2. Microbiologie generală 5 ZCEPAF 202
3. Chimia alimentelor 5 ZCEPAF 203
4. Principiile nutriției umane 4 ZCEPAF 204
5. Ambalarea, etichetarea și designul în industria alimentară*** 4 ZCEPAF 205
6. Merceologia produselor alimentare 5 ZCEPAS 206
7. Tehnologii generale în industria alimentară*** sem I sem II 5 4 ZCEPAF 207
8. Operații unitare în industria alimentară 4 ZCEPAF 208
9. Microbiologie specială 3 ZCEPAS 209
10. Practică tehnologică în domeniu 4 ZCEPAF 210
11. Educaţie fizică sem I sem II (2) (2) ZCEPAC 211
DISCIPLINE OPŢIONALE
Pachet I*
12. Limba străină 2 2 ZCEPAC 212
Pachet II**
13. Legislație în industria alimentară 2 ZCEPAF 213
Inocuitatea produselor alimentare ZCEPAF 214
Pachet III**
14. Elemente de inginerie electrică 3 ZCEPAF 215
Elemente de inginerie mecanică ZCEPAF 216
DISCIPLINE FACULTATIVE
15. Economie generală 3 ZCEPAC 217
16. Tehnica experimentală 3 ZCEPAC 218
SEMINAR PEDAGOGIC
17. Pedagogie II (Teoria şi metodologia instruirii+Teoria şi metodologia evaluării) 5 D.P.P.D.C. 103
18. Didactica specialităţii 5 D.P.P.D.C. 104

* Se va alege o disciplină: engleză, franceză sem I sem II, germană, spaniolă, italiană.
** Se va alege o disciplină.
*** Se acordă 2 credite pentru examen și 2 credite pentru proiect

Anul III

Nr. Denumirea disciplinei Nr. credite Codul disciplinei
Sem. I Sem. II
DISCIPLINE OBLIGATORII
1. Tehnologii generale vegetale 5 ZCEPAF 301
2. Tehnologii generale animale 5 ZCEPAF 302
3. Tehnologia produselor alimentare de origine vegetală 1 (băuturi) 5 ZCEPAS 303
4. Tehnologia produselor alimentare de origine vegetală 2 (legume și fructe) 4 ZCEPAS 304
5. Tehnologia produselor alimentare de origine animală 1 (carne și preparate)* 5 ZCEPAS 305
6. Tehnologia produselor alimentare de origine animală 2 (lapte și prod. lactate)* 5 ZCEPAS 306
7. Tehnologia produselor alimentare de origine animală 3 (avicole și apicole) 4 ZCEPAS 307
8. Tehnologia produselor alimentare de origine animală 4 (pește și prod. acvatice) 4 ZCEPAS 308
9. Marketing 3 ZCEPAF 309
10. Managementul proiectelor** 4 ZCEPAS 310
11. Aditivi şi ingrediente în industria alimentară 4 ZCEPAF 311
12. Operații unitare în industria alimentară 4 ZCEPAF 312
13. Practică tehnologică de specialitate 4 ZCEPAS 313
DISCIPLINE OPŢIONALE
Pachet I***
14. Organisme modificate genetic 2 ZCEPAF 314
Contabilitatea şi gestiunea unităţilor alimentare ZCEPAF 315
Pachet II***
15. Drept 2 ZCEPAC 316
Etică şi integritate academică ZCEPAC 317
DISCICPLINE FACULTATIVE
16. Norme şi tehnica securităţii muncii în industria alimentară 3 ZCEPAC 318
SEMINAR PEDAGOGIC
17. Instruire asistată de calculator 2 D.P.P.D.C 105
18. Managementul clasei de elevi 3 D.P.P.D.C 106
19. Practică pedagogică în învăţământul preuniversitar obligatoriu (1,2) 3 2 D.P.P.D.C 107
20. Examen de absolvire: Nivelul I 5 D.P.P.D.C 108

* Se acordă 3 credite pentru examen și 2 credite pentru proiect
**Se acordă 2 credite pentru examen și 2 credite pentru proiect
***Se va alege o disciplină

Anul IV

Nr. Denumirea disciplinei Nr. credite Codul disciplinei
Sem. I Sem. II
DISCIPLINE OBLIGATORII
1. Elemente de management al calității 3 ZCEPAS 401
2. Principii şi metode de conservare a produselor alimentare 5 ZCEPAF 402
3. Tehnologia produselor alimentare de origine vegetală 3 (extractive) 4 ZCEPAS 403
4. Tehnologia produselor alimentare de origine vegetală 4 (morărit și panificație) 5 ZCEPAS 404
5. Controlul calităţii produselor de origine vegetală (1-băuturi / 2-legume și fructe) 2 3 ZCEPAS 405
6. Controlul calităţii produselor de origine vegetală (3-extractive / 4-morarit si panificatie) 2 3 ZCEPAS 406
7. Autentificarea şi certificarea alimentelor 4 ZCEPAS 407
8. Controlul calităţii produselor de origine animală (1-carne / 2-lapte) 5 4 ZCEPAS 408
9. Controlul calităţii produselor de origine animală (3-avicole și apicole / 4- piscicole) 5 4 ZCEPAS 409
10. Practică de specialitate 4 ZCEPAS 410
11. Elaborarea proiectului de diploma 3 ZCEPAS 411
DISCIPLINE OPŢIONALE
Pachet I*
12. Metode enzimatice şi imunologice de analiză 2 ZCEPAS 412
Biotehnologii speciale ZCEPAS 413
Pachet II*
13. Metode cromatografice şi electroforetice de analiza alimentelor 2 ZCEPAS 414
Metode spectroscopice de analiză a alimentelor ZCEPAS 415
DISCICPLINE FACULTATIVE
14. Instituţii, mecanisme şi terminologii comunitare sem I sem II 2 2 ZCEPAC 416

Documente program studii