Comunicat de presă
Iosif și Cristina Păduraru, absolvenți ai Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, cu studii de licență și de masterat în Peisagistică, au înființat primul atelier floral sustenabil din zona Moldovei, cu ajutorul fondurilor europene. Buretele floral din rocă bazaltică naturală, evitarea ambalajelor, colaborarea cu producătorii și cultivatori locali sunt principiile pe care le au tinerii absolvenți care militează pentru o comunitate educată în direcții sustenabile și responsabile, prin arta florilor.
„Ne-am integrat în breasla inginerilor peisagiști din Iași încă de la finalizarea celor patru ani de facultate, lucrând la o firma de design peisager, unde ne ocupăm de proiectare 3D prin care redam spațiilor nefuncționale noi însușiri practice și un design estetic plăcut. Visul unui business în lumea florilor a luat naștere recunosc, în inima soției, și după cum zice principiul <happy wife- happy life>, a devenit imediat visul nostru, și iată-ne astăzi aici, cu ajutorul <fondurilor POCU-pregătit pentru viitor>, am reușit”, a transmis Iosif Păduraru.
Conform statisticilor, la nivel mondial, în industria floriculturii sunt folosite anual aproximativ 100 mii tone de plastic, din care doar aproximativ 30 de tone sunt reciclate.
„Optăm mereu pentru practici cât mai ecologice care să permită dezvoltarea continuă a afacerii pe termen lung fără a afecta resursele sau mediul. Astfel, încercăm să diminuam pe cât posibil deșeurile, reutilizăm ambalajele în care florile sunt distribuite, materialele cu care lucrăm sunt eco-friendly, bazate pe hârtie, sârmă sau textile. La Everbloom folosim un tip de burete floral realizat din roca bazaltica naturală care are o multitudine de beneficii, cum ar fi absorbția rapidă a apei, oferă un pH optim florilor și implicit o durată de viață mai lungă a aranjamentelor, dar cea mai importantă caracteristică este faptul că se poate reutiliza drept substrat, fie pentru cultivarea semințelor sau butașilor se poate pune ca o completare la solul din ghivecele cu plante de interior”, a exemplificat Cristina Păduraru.
Printre practicile sustenabile folosite mai menționăm folosirea sârmei pentru stabilizarea florilor în vasele cu apă, colaborarea cu meșterii populari pentru achiziționarea vaselor de lut realizate handmade în zona Bucovinei, vase speciale care oferă apa și umiditatea optimă plantelor la ghiveci reducând consumul de apă.
„Din echipa noastră fac parte persoane care înțeleg tainele plantelor de interior și frumusețea florilor tăiate, care au cunoștințe despre nevoile fiziologice și climatice, care cunosc genurile și soiurile de plante sau flori, dar mai presus de toate, iubesc plantele. Everbloom Sustainable Floral Design este locul unde puteți găsi aranjamente și creații florale realizate cu drag și pasiune și totodată responsabil. Ne dorim ca oamenii să nu plece la fel cum au venit, după o vizită în florăria noastră, ci să-i molipsim cu grija noastră pentru flori și mediu”, a mai spus Cristina Păduraru.