Comunicat de presă
Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) împreună cu Academia Română și Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS) vor organiza Conferința „Protecția solurilor agricole și silvice în condițiile schimbărilor climatice”, pe 5 și 6 iulie 2024.
„Impactul schimbărilor climatice asupra indicatorilor agroclimatici și a terenurilor agricole din Câmpia Transilvaniei și Podișul Someșan”, „Cercetări privind adaptarea la schimbările climatice a tehnologiei de cultivare a porumbului în cadrul agriculturii conservative”, „Starea și viitorul solurilor forestiere din România”, „Protecția solurilor agricole din Republica Moldova”, „Solurile afectate de procese de degradare din zona de Nord-Est a României” și „Comportarea și eficiența unor lucrări pentru protecția solurilor din Podișul Moldovei” sunt titlurile lucrărilor ce vor fi prezentate în plen, vineri 5 iulie, în Amfiteatrul A6, unde se vor reuni specialiștii în soluri, de la instituții de învățământ superior, stațiuni de cercetare din România și Republica Moldova. În deschiderea conferinței vor avea alocuțiuni Acad. Doru Pamfil, Președintele Secției de Științe Agricole și Silvice (SSAS) a Academiei Române, Acad. Ioan Cristian Hera, Președinte de Onoare al SSAS a Academiei Române și Prof. Dr. Gerard Jităreanu, Președinte al Comisiei pentru Protecția Solului din cadrul SSAS.
În cea de a doua zi, pe 6 iulie, evenimentul se va desfășura la Stațiunea Didactică și de Practică pentru studenți de la Ezăreni, în câmpurile experimentale, unde vor avea loc demonstrații practice ce vor avea în prim-plan lucrările conservative ale solului. Tot în cadrul demonstrațiilor de la Ezăreni, va fi prezentat, pentru prima dată la Iași cel mai recent robot autonom pentru agricultură. „Ag Bot 5.115T2 face parte din cea mai recentă generație de roboți agricoli realizați în Olanda. Nu are cabină, fiind controlat prin telecomandă de la distanță, inclusiv de pe smartphone sau tabletă, executând lucrări agricole în mod independent și autonom 24 de ore pe zi. Datorită sistemelor de siguranță, este imposibilă producerea oricărui accident, are numeroși senzori de mișcare și tactili, camere video frontale și posterioare pentru detectarea oricărui obstacol”, a declarat Prof. Dr. Gerard Jităreanu, Rectorul USV Iași.
Departamentul de Promovare – Comunicare
USV Iași, 03.07.2024